Apliquem la Psicologia al Creixement Personal

viernes, 13 de julio de 2012

Estic considerant tot el que hauria de considerar?



Un Tot el forma un conjunt d'elements. Si considerem només una part d'aquests elements podem caure en un error: fer una conclusió basada en definir el Tot només en funció dels elements que hem considerat. Per exemple: 

Podem estar passant per un péssim moment a nivell laboral. 
Arribem a la conclusió de que la nostra vida és péssima. 

Podem estar discutits amb alguna persona perquè no compartim certs punts de vista
Arribem a la conclusió de que no podem compartir res amb aquesta persona. 

Sovint, quan passem per una situació desagradable, el nostre mapa mental s'activa i es converteix en una poderosa màquina de fer conclusions, però malauradament, no es converteix en una poderosa màquina de considerar. Un conclusió és la proposició final a que s'arriba un cop s'han integrat totes les premises, per tant, si no s'ha considerat tot el que s'havia de considerar, ¿a quin tipus de conclusió arribem? Doncs arribem a una conclusió precipitada, ja que en ella, no s'hi troben integrats tots els elements necessaris per tal de que sigui una conclusió integradora.

Podem estar passant per un péssim moment a nivell laboral. El nostre mapa mental s'activa i ràpidament treu una conclusió: la nostra vida és péssima. Seria interessant que en aquest tipus de situacions el nostre mapa mental es transformés en una màquina de considerar. En aquest cas, abans d'arribar a cap conclusió, es posaria a analitzar tots aquells elements que formen la nostra vida. Donaria el pes que li correspon a la qüestió laboral, i també el pes que li correspon a les altres qüestions que formen la nostra vida. D'aquesta manera la conclusió triga en arribar, i es quelcom interessant, i fins i tot, podriem dir que es tractaria d'una bona notícia. Una no conclusió, en aquests casos, permet estar obert, no només a considerar allò que no hem considerat, sino també estar obert a noves consideracions que encara no existeixen i que podem crear.

L'energia personal enfocada a integrar tots els elements que formen un tot i no a extreure conclusions precipitades, és una energia enfocada a la búsqueda d'una major consciència.

Una conclusió pot tancar una porta. Una mala conclusió pot tancar una porta amb els nostres dits enganxats.