Apliquem la Psicologia al Creixement Personal

viernes, 13 de julio de 2012

La generalització


En el nostre mapa mental existeix un criteri d'orientació molt comú anomenat generalització. Considerar que la generalització és un error que el nostre mapa mental tendeix a cometre seria un error, perque considerar això, seria precisament fer una generalització

La generalització és quelcom adaptatiu. Rebem infinitat d'estímuls i informacions que necessitem categoritzar per tal de que el nostre funcionament mental sigui eficient. Agrupem diferents informacions per acabar el·laborant categories generals: el que és bo, el que és dolent, perillós, agradable, divertit o fins i tot, allò que és avorrit. Generalitzar és una forma innata que tenim per relacionar-nos amb el nostre entorn. Pero hi ha un moment en que aquesta generalització pot ser contraproduent, el moment en que aquesta ens impedeix considerar i descobrir aquells detalls i excepcions que s'amaguen entre el terreny de la nostra experiència. Quan ens ha succeït quelcom negatiu, seria interessant tenir en compte els detalls particulars per tal de permetre ampliar la nostra consciència. Estar aferrats indiscriminadament a la generalització fa que passi de ser quelcom a utilitzar a ser quelcom que ens utilitza. Ser "utilitzats" per la generalització ens treu autonomia i capacitat crítica, fa que ens enfoquem a buscar i a trobar allò que confirma la generalització del nostre mapa mental, i en certs casos es pot convertir en un limitador del nostre benestar personal. 

Pensem en diferents situacions que ens generin cert malestar.
Provem de manifestar-les utilitzant per una banda la generalització i per altre banda el detall.

- Sempre...
- Tots...
- Tot...
- ...
- En aquest cas... 
- Ara mateix...
- En aquell moment...
- Alguna vegada...
- ...
- Mai...
- Cap...
- Res...
- ...

En quin dels dos casos sorgeix l'oportunitat?
En quin dels dos casos la nostra capacitat de decidir queda disminuïda?
En quin dels dos casos està la llavor del canvi?
En quin dels dos casos és més fàcil preservar el nostre benestar personal?

El nostre mapa mental té tendència a generalitzar i obviar els elements particulars que trenquen amb aquesta generalització. Seria interessant que el nostre mapa mental estigués preparat també per especificar. 
Especificar la generalització és una bona forma d'apostar per: l'oportunitat de poder decidir fer un canvi. Aquell que ens permet enfocar-nos cap a un major benestar personal.