Apliquem la Psicologia al Creixement Personal

miércoles, 18 de julio de 2012

D'on neixen les solucions?




Els nostres moments de malestar poden ser encarats de diferents maneres. Cadascú té la seva guia particular de com ho ha de fer per solucionar els problemes que es presenten o com afrontar els conflictes interns. Independentment del mètode que tinguem, s'ha de tenir en compte que sempre existeix una intenció positiva, la intenció d'encarar el problema. Però sovint ens quedem atrapats en l'ús de solucions que el que fan en el fons, en els millors dels casos, és mantenir el problema, i en el pitjor dels casos, incrementar-lo. Cadascú decideix les millors maneres d'afrontar el seu malestar. N'hi ha moltes, i cadascú coneix la seva. Però sovint el resultat no és l'esperat. Llavors apliquem altres solucions, altres formes d'afrontar el problema. Però, que passa si tornem a obtenir un resultat no desitjat? 

Hi ha moltes possibles solucions, tantes com problemes, però quan aquestes no son efectives seria interessant no plantejar un canvi de solució sino explorar des de quins paràmetres estic aplicant aquestes solucions. Davant d'un mateix problema hem intentat aplicar infinitats de diferents solucions sense obtenir el resultat desitjat. Aquesta situació és una molt bona oportunitat per explorar quin denominador comú tenen les solucions que hem anat aplicant. Trobar allò que és igual entre el que és diferent. Aquesta premisa ens obra les portes a descobrir que potser les diferents solucions que hem anat aplicant són diferents en aparença però funcionalment és sempre la mateixa solució. D'aquesta forma podem descobrir que no és important la solució que apliquem sinó els paràmetres dels quals neix. 

A tall d'exemple:

Tenim davant nostre un trencaclosques. Al nostre costat una màquina que fabrica peçes. Hem de col·locar-ne una, però cap de les peçes, que ens ofereix la màquina, encaixa. La màquina ens ofereix peçes de diferents colors. Pensem que són diferents i provem d'encaixar-les, però no tenim èxit. Però quan les observem bé, veïem que el patró és sempre el mateix, i que per aquest motiu, cap de les peçes encaixa. La màquina s'ha dedicat a oferir-nos diferents peçes, però només es diferencien pel color. Inspeccionar i modificar els paràmetres de funcionament de la màquina ens pot permetre obtenir aquella peça amb el patró adeqüat. Aquella peça flexible que encaixa. 

Hi ha peçes (solucions) que neixen de la Màquina de la Rigidesa Psicològica.

Altres peçes (solucions) neixen de la Màquina de la Flexibilitat Psicològica.  

Quins són els paràmetres que determinen el tipus de Màquina?