Apliquem la Psicologia al Creixement Personal

jueves, 19 de julio de 2012

Solucions Rígides






Hi ha peçes (solucions) que neixen de la Màquina de la Rigidesa Psicològica.
Quins són els seus paràmetres?


Paràmetre Evitació 


La Màquina de Rigidesa Psicològica és especialista en crear solucions de tipus evitatiu. Les solucions evitatives són totes aquelles que intenten allunyar, camuflar, controlar, i/o negar el problema, el conflicte personal o l'emoció negativa. Quan utilitzem aquest tipus de solucions estem considerant el problema com quelcom que ràpidament hem d'eliminar ja que la seva presència ens produeix malestar. Però l'eliminem realment? Quan evitem el problema, ja sigui allunyant-lo, camuflant-lo, controlant-lo i/o negant-lo, el que estem fent és investint-lo de poder. El convertim en alguna cosa que ens trascendeix, que no ens pertany, que és superior a nosaltres. La nostra energia es centra en tenir controlat el problema. Evitar-lo ens permet eliminar de forma momentànea el  malestar que ens produeix. Seria interessant que aquesta reducció del malestar fos una solució parcial i no final. És a dir, podríem evitar amb la finalitat d'agafar aire i començar a el·laborar el problema, per tal que, la pròxima vegada que aparegui, puguem afrontar-lo d'una forma diferent. Qualsevol solució de tipus evitativa és una solució rígida, ja que està enfocada en alimentar el problema i encarar-lo sempre de la mateixa forma. Podem considerar el problema com quelcom que ens pertany, si ens crea molt malestar allunyar-se d'ell, però amb l'objectiu de reflexionar com no evitar-lo. Considerar la possibilitat de que el problema està parlant de nosaltres, que tenim l'opció d'acceptar-lo i ballar amb ell una dansa basada en l'exploració dels nostres valors interns


Paràmetre Valors externs 


La Màquina de Rigidesa Psicològica és especialista en crear també solucions basades en valors externs. El manual d'instruccions és útil per fer-nos una idea de com funciona un aparell.  L'aparell pot presentar problemes. Podem utilitzar el manual per solucionar-los, però si aquests problemes apreixen reiteradament, continuar aplicant el manual que ens han proporcionat des de fora no ens està ajudant. Tal i com comentàvem en l'anterior punt, considerar el problema com quelcom que ens pertany, ens obra les portes a explorar els nostres valors interns per tal que aquests es converteixin en la base per acceptar el problema. Aquesta exploració ens permet crear el nostre propi manual d'instruccions, aquell que sorgeix de connectar directament amb el problema, amb el malestar: amb nosaltres mateixos. Les guies externes funcionen molt bé com orientacions generals, però arriba un moment en el qual, resulta interessant aixecar la mirada del llibre que tenim davant, i començar a crear el nostre propi llibre. Connectar amb el problema basant-nos amb els nostres valors i no amb els que ens marquen, perment connectar amb el problema d'una forma especial i particular. Aquesta connexió ens pot permetre acollir-lo i el·laborar-lo.

Paràmetre Contingut 


La Màquina de Rigidesa Psicològica és especialista en crear solucions basades en el contingut. Una solució basada en el contingut és molt ambiciosa. És aquella solució que funciona com una clau mestra i que en principi funciona sempre. Intentem aplicar-la de totes les formes possibles ja que és aquella que encaixa perfectament amb el problema. Però aquesta solució s'ha d'empapar del context en el que apareix el problema. Utilitzar una solució contextual ens permet afrontar-lo d'una forma més conscient. Considerar el context com el resultat de la nostra subjectivitat, permet crear solucions subjectives, aquelles que connecten amb els nostres valors interns, que al mateix temps són aquelles que ens permeten considerar el problema com a una part nostra, com una part susceptible a ser acceptada, integrada i el·laborada. 


Aquests tres paràmetres de funcionament rígid permeten solucions de tipus temporal. És interessant considerar aquest tipus de solucions com a mètodes d'afrontament útils per agafar aire. Aquest aire que agafem pot ser ideal per començar a nutrir la nostra Màquina de Flexibilitat Psicològica, per tendir a la creació de solucions més integradores: solucions més conscients.



La Flexibilitat Psicològica és aquella que ens permet afrontar els problemes utilitzant: 


Solucions que tenen en compte el context.
Solucions que sorgeixen d'explorar els nostres valors interns.
Solucions que accepten el problema i l'el·laboren