Apliquem la Psicologia al Creixement Personal

lunes, 9 de julio de 2012

El terreny desconegut del símbol




Un símbol representa molt més que el seu significat inmediat. Si ens endinsem en la seva interpretació, podem explorar una realitat plena de continguts emocionals. Davant d'un símbol reaccionem d'una forma particular. Quan ens aproximem a ell d'una forma lógica i racional, no podem arribar a conèixer la totalitat del seu significat, ja que en ell, existeix quelcom especial. Existeix un terreny desconegut on es troben condensats certs aspectes del nostre psiquisme. Quan ens trobem davant d'un símbol ens hi podem acostar objectivament realitzant una descripció formal del que tenim davant. També podem fer certa suposició del que podría voler dir anant una mica més enllà del que veiem. Però quan realment un símbol ens "parla" és en el moment en que contactem amb ell captant-lo des de la nostra pròpia subjectivitat. És llavors quan la nostra part emocional agafa el control i pot veure's allotjada en el terreny desconegut del símbol. Aquest es converteix en un mirall on veiem reflectida la nostra imatge més íntima.

Existeixen una classe de símbols especialment significatius: aquells que cadascú de nosaltres creem mentres dormim. Quan somiem el nostre inconscient agafa les regnes i comença a fabricar tot un conjunt d'imatges, situacions, personatges, escenaris i conflictes. Aquests elements representen les nostra part emocional que cada nit desperta per donar-nos una versió genuina del que som. Quan despertem i recordem el somni, ens trobem davant d'un conjunt de símbols que nosaltres mateixos hem creat. Aquests símbols representen una versió complementaria de la nostra realitat desperta. Sovint aquests símbols són una exageració del que hem viscut, una compensació del que no vivim, una reacció davant del que vivim i també poden ser un simulacre del que tenim pendent per viure. Independentment del tipus de somni que tinguem, tots ells ens mostren aquella part complementaria de nosaltres mateixos. 

Els somnis ens conviden a explorar el seu simbolisme, a contactar amb la seva part desconeguda. 
Els somnis ens conviden a contactar d'una forma més intensa amb nosaltres mateixos. És una forma d'obtenir una major autoconsciència



"Cuanto más aptos somos para hacer consciente lo que es inconsciente, mas grande es la cantidad de vida que integramos" 
C.G.Jung